zondag 5 oktober 2014

Appels plukken met La Place

Gisteren mochten Anne en ik komen appels plukken bij de familie van Wijk in 't Goy. Ik hoor je denken, dat schrijf je toch anders? Ja, dat dacht ik ook, maar 't Goy is een klein plaatsje net achter Houten.

Dus samen in de trein naar Utrecht en vandaar in de trein naar Houten.
 Picknickmand mee, want na de appelpluk stond er een picknick op het programma, eigen kleedje en bestek mee, de rest werd verzorgd door la Place.
In Houten stond er een soort buurtbus op ons te wachten om ons naar de boomgaard te brengen, onze prive chauffeur zeg maar ;-). Eenmaal aangekomen bij de familie van Wijk werden we hartelijk ontvangen met koffie en hoe kan het ook anders, appeltaart!!
Na de koffie was het tijd om de boomgaard in te gaan en onder het lopen door vertelde de heer van Wijk het een en ander over het bedrijf. Zoals het feit dat ze een bijenhotel hadden hangen in de boomgaard, om de wilde bijenpopulatie in stand te houden.
En het feit dat ze overal bloemen hadden staan, dit was om de natuur in evenwicht te houden en insecten en vlinders aan te trekken.
Het bedrijf heeft een Milieukeur, dit betekent dat zij niet biologisch zijn, maar ook niet alles chemisch bestrijden. Zij kijken naar de omgeving, de flora en fauna en hoe die het beste kunnen leven in de boomgaard en meestal is dat biologisch in stand te houden en soms is ook een biologisch middel niet goed voor bijvoorbeeld de fauna of de flora en dan wordt er een chemisch middel ingezet. Dit wordt allemaal onder streng toezicht gedaan, want anders mogen ze het keurmerk niet dragen!

En toen kwamen we aan bij ons vervoersmiddel wat ons naar de andere kant van de boomgaard zou brengen ;-).
Allemaal in een karretje stappen en zoon van Wijk bracht ons op de plaats van bestemming. Hier mochten we gaan plukken. Voor de aanwezige kinderen was dit het sein om de grootste of de roodste of juist de kleinste of de meest vreemde appel te plukken! Eerst waren het nog allemaal vreemden voor elkaar, maar gaandeweg hadden de grote meiden elkaar gevonden.
Hoe kon het ook anders met oplopende leeftijden van 11, 12, 13 en 14 (waren ze daar misschien op uitgekozen ;-))! De ouderen onder ons hoefden niets meer te doen, de kinderen Jamie, Julia, Lieke, Nikki, Rens, Shannon en Anne deden al het werk en ze hadden zichtbaar plezier in hun werk, want dit was de opbrengst!
Maar we moesten wel ook even proeven wat we plukten natuurlijk!
Op de terugweg mochten alle kinderen even op de trekker rijden, dit was natuurlijk een groot feest!
Hierna was het tijd voor de picknick, dit was zeer goed verzorgd door la Place. Voor ieder gezin een eigen tas gevuld met lekkers van la Place, een brood, bolletjes, krentenbolletjes, stokbrood, kruidenroomkaas, appeljam (natuurlijk!) en heerlijke grillworst (die moet je echt gaan proeven!!) en als toetje heerlijke koek, cake en appeltaart en het weer was geweldig, dit hadden we echt niet willen missen, picknicken op 4 oktober wie had dat ooit nog gedacht!!


Na de picknick kregen we nog een rondleiding door de fabriek, daar waar de appels gewassen en uitgezocht worden.
Daar bleek ook dat de familie van Wijk niet alleen appels levert aan la Place, maar ook aan Jumbo en ook de Fred en Ed appeltjes levert!
We kregen ook nog een kijkje in de koelcel, waar Anne wel even wilde laten zien hoe koud het nu echt was  (sorry Anne, hij is te leuk om niet te delen!)!
Na de rondleiding mochten we nog allemaal een zak met overheerlijke Elstars vullen en meenemen naar huis voor onze eigen appeltaart.
Nu wilde ik wel met eigen ogen zien of ik de appels zou herkennen bij la Place, dus na afloop nog even naar la Place Utrecht centrum gegaan om te zien hoe de appeltaart er daar bij stond.
En dat nodigde zo uit, dat ik de aanbieding van het Prijzencircus van de appelkruimeltaart nog kon weerstaan en er toch een mee naar huis genomen heb!
Ik had hiervoor eigenlijk nog nooit de appelkruimeltaart van la Place gegeten, als ik daar ben wordt het toch altijd de appelnotentaart. De appelkruimel haalde ik altijd bij de Hema, want ik dacht een appelkruimel is een appelkruimel, maar geloof me, als je deze gegeten hebt, wil je echt niet meer naar de Hema. Dat heb ik mijn man gezegd gisterenavond en vanmorgen kwam zijn vader een bakkie doen en toen zei mijn man hetzelfde tegen hem, dus die was ook om blijkbaar ;-).

Dank familie van Wijk voor jullie gastvrijheid en tijd, we hebben een geweldige dag gehad. Voor degenen die iets meer willen weten over dit bedrijf, bezoek dan hun website.

Dank la Place voor de uitnodiging, we hadden dit voor geen goud willen missen!! Voor jullie die nog willen profiteren van de Prijzencircusaanbiedingen zoals het ontbijt voor 1,50 euro of het eten voor 1,50 bij een besteding van 10 euro, kijk op de prachtige vernieuwde website van la Place . 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten