zondag 30 april 2017

Proeven aan Friesland

Vorig weekend mochten wij "Proeven aan Friesland". Ons verblijf is het Westcord WTC Hotel in Leeuwarden. Het Westcord is een prachthotel, voorzien van alle luxe, met uitzonderlijk vriendelijk receptiepersoneel.


Onze kamer is lekker ruim met een heerlijk groot bed en een comfortabele zithoek. Zeer ruime badkamer met apart toilet, helaas zonder ligbad.
En een uitzicht fenomenaal!


En dan Leeuwarden zelf..... Ik was nog niet bekend met Leeuwarden, vroeger kwam ik veel bij een vriendin in Drachten. Met de Tienertoer een hele wereldreis van Katwijk aan Zee naar Drachten, maar geweldig wat een avontuur was dat. Soms mis ik die tijden weleens... Maar nu dus weer in het mooie Friesland na meer dan 25 jaar!

Leeuwarden is ontzettend gezellig, leuke winkels en mooie terrassen aan het water. Met historische gebouwen die nog steeds geschiedenis ademen en dus bewaard gebleven zijn, geweldig! Zoals de Waag.


Eten hebben we gedaan bij Roast, een redelijk nieuwe eetgelegenheid hier. Je ziet hier precies wat er gebeurd in de keuken en je kunt alles op de voet precies volgen! Het voorgerecht wat ik had, is een regelrechte aanrader Gerookte paling in de krant! Dat is een paling in een kistje, gelegen op een krant die je zelf uit zijn jasje kunt pellen met toast.


Hoofdgerecht was het vlaggenschip van het restaurant, de Ribroast. Hier betaal je een kleine 20 euro voor, maar eerlijk gezegd vond ik het niet waard, aangezien alle bijgerechten hier ook bijgekocht moeten worden. Je betaalt dus nog extra voor sla erbij en voor friet ook, da's best jammer.


Na een heerlijke nachtrust was het tijd voor het ontbijt op zeer grote hoogte, de elfde verdieping!


Vandaag staat er een uitgebreider dagje Leeuwarden op het programma.  We bezoeken Museum de Grutterswinkel, helaas is deze dicht, maar als ik de etalages zie, denk ik dat dit wel heel leuk is om een bezoekje te brengen.
Hier vlakbij om de hoek zit het Boomsma Museum, ook heel leuk om een bezoekje te brengen.


Zelfs een ouderwetse pijp kun je hier gewoon op straat vinden.


Vlakbij deze pijp vind je de smalste winkel van Nederland, het Leonidas winkeltje. Deze winkel is zo smal omdat vroeger de prijzen per breedte ging. Echt wel een bezoekje waard, zeker ook omdat ik ga het gewoon zeggen, zij de lekkerste chocolade van Nederland verkopen. Ben je het hier niet mee eens, kom ik ook graag eens testen bij jullie ;-).


Leeuwarden is niet alleen prachtig, maar is af en toe ook best grappig, kijk maar eens naar deze luifel!


Wat je ook zeker moet doen als je in Leeuwarden bent, een vaartochtje maken met de praam.


Hier word je rondgevaren in een praam langs alle bezienswaardigheden en interessante plekjes van Leeuwarden en wordt je het een en ander verteld over de diverse bezienswaardigheden door enthousiaste vrijwilligers.

Heb je geen zin om in een bootje te stappen, maar wil je wel bootjes kijken, dan heb ik een echte aanrader voor je, namelijk het terras van het Fire Café. Supergezellige bankjes met kleurrijke kussens en plaids en een lekkere warmtekachel zodat je nooit meer van dit terras afwilt.


Maar dit is niet het enige wat je moet zien en ervaren bij dit cafe. Alleen voor de vrouwen onder ons, breng hier zeker een bezoekje aan het toilet. Mannen mogen ook wel een bezoekje brengen aan het toilet, maar waarschijnlijk zullen mensen wel raar kijken als jullie ineens verschijnen op het damestoilet ;-). Want het damestoilet herbergt nog enige geschiedenis van dit pand, het voormalig politiebureau. Het damestoilet zijn de voormalige cellen! Supergaaf dat ze dit nog bewaard hebben!!


Het avondeten wordt genuttigd op de elfde verdieping van het hotel. De klompen uit en het restaurant in ;-).Volgende dag nog een klein rondje Leeuwarden voordat we weer de thuisrit aanvaarden. Wil je je citytrip nu eens afwisselen met een stukje natuur, dat kan ook heel goed. Op een half uurtje rijden vind je Nationaal Park de Alde Feanen, de Oude Venen, een pracht natuurgebied wat zeker ook een bezoekje waard is. Wij hebben besloten het bij een citytrip te houden dit weekend, mede ook omdat het weer niet echt mee wilde werken.

Nog even mijn vrienden op de foto gezet voordat we naar huis gaan!


Leeuwarden heeft veel water en ook bruggen, dus af en toe moet je eens wachten omdat de brug weer open is. Geen straf met zo'n prachtige boot die voorbijkomt.


Ons hotel ligt dus bij het WTC en naast Holland Casino, geen last gehad hiervan. Je auto kun je gratis parkeren bij het hotel op een parkeerterrein van het WTC. Hier kun je je auto laten staan en je kunt vanaf het hotel lopend naar het centrum, dit is zo'n 15 minuutjes lopen. Fietsen zou ook kunnen, maar dan moet je wel uitkijken dat je je fiets niet kapot rijdt ;-).


Een bezoekje aan de scheve toren, de Oldehove. Hier zit een heel verhaal aan, leuk om eens te horen van een van de torenwachters.


Nog een paar sfeerbeelden geschoten van Leeuwarden en toen was het toch echt bijna tijd om te gaan.


Maar toch niet zonder iets lekkers mee te nemen uit Friesland.En op de terugweg spotte we nog een hele leuke overnachtingsgelegenheid, wellicht leuk voor een volgende keer!!


In het kader van Proeven aan Friesland, mag het traditionele suikerbrood, Fryske Sukerbole natuurlijk niet ontbreken met uitzicht op de kerktoren van Leeuwarden.


Dit was ons weekendje proeven aan Friesland en dat smaakt zeer zeker naar meer!! We komen hier veel te weinig, maar wat zou ik dolgraag deze provincie ook verkennen op de fiets.

In elk geval Friesland:


Dat beloof ik en ik beloof ook dat ik er in elk geval geen 25 jaar meer mee wacht!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten