zondag 16 november 2014

Hoeve Waterrijk Boerderij-beleving

Dankzij een prijsvraag op Kaas.nl mochten wij zaterdag een unieke Boerderij-beleving beleven op Hoeve Waterrijk te Rijpwetering. Het bijzondere aan deze kaasboerderij is het feit dat ze alleen bereikbaar zijn per boot! Dus bij alle boodschappen doen of naar school gaan e.d. hebben ze altijd de boot nodig, niet handig als je dus een boodschap vergeet ;-).

Om 13.00 uur werden we verwacht op de kade, het weer werkte niet echt mee helaas, maar dat mocht de pret niet drukken. Er waren tien prijswinnaars die allemaaleen introduce mochten meenemen, jammer dat er maar vier prijswinnaars kwamen opdagen. Op de rest hebben we dus voor niets staan wachten in de regen! Om 13.15 uur gingen we met de boot en Ed mocht roeien, als dat maar goed ging ;-), maar als een volleerd roeier roeide hij ons naar de overkant!
Aangekomen op de boerderij kregen we eerst een rondleiding door de koeienstal, want zonder koeien geen melk en zonder melk geen kaas!
De koeien ontbrak het aan niets, zelfs een lekkere rugmassage konden ze krijgen (waar kun je die borstels kopen, die wil ik zelf ook wel ;-)).
Na de koeien gingen we naar de melktankopslag en daarna naar de melkruimte. Hier werden de koeien gemolken op een plateau wat telkens ronddraait zodat er een nieuwe koe op kan stappen.
Inmiddels was het tijd geworden om de kalfjes te bezoeken, zo schattig! Er was er eentje die gisteren pas geboren was, hier kon ik de hele dag wel blijven!

Hierna gingen we naar waar we voor kwamen, de kaasmakerij! We kregen uitleg over de kaaskuip en het pekelbad.


Er lagen kleine en grote kazen in het pekelbad en er stond een heel klein kaasje helemaal alleen, dit was een testkaasje, die zag er zo leuk klein uit, die moest gewoon op de foto ;-).
Na alle uitleg kregen we wel honger en mochten we gaan proeven in de kaasopslag, heerlijk!! We begonnen met een jonge kaas, daarna een kaas van 1 jaar oud en toen een kaas van 2 jaar oud!
De kaas van 1 jaar oud (Goudse Boerenkaas) was landelijk winnaar dit jaar en de 2 jaar oude kaas is de Boeren Goudse Oplegkaas, ambachtelijk en volgens traditie gemaakt! Mijn favoriet was de Goudse Boerenkaas en Ed had duidelijk voorkeur voor de Oplegkaas.

Na afloop mochten we allemaal onze favoriete kaas kiezen en daar kregen we dan een stuk van mee naar huis, maar omdat Ed en ik verschilde van mening kregen wij van beide kazen een stuk mee naar huis, heerlijk!!

Daarna was het weer tijd om in de boot te stappen en was de Belevenis voorbij!

Dank Marije voor het openstellen van jullie boerderij en jullie gastvrijheid en tijd en dank Kaas.nl en Boerderijzuivel voor het mogelijk maken van deze Belevenis!

De Oplegkaas moest er gisterenavond al een stukje aan geloven en hij is gcedgekeurd hoor, onder het genot van een glaasje port ;-)!!