maandag 14 april 2014

Workshop La Place paasstol maken

Donderdag mocht ik weer meedoen aan een workshop van la Place, paasstol maken dit keer. Nu was ik in het voordeel, omdat ik deze vorig jaar ook al heb bijgewoond. Vorig jaar heb ik een hele nieuwe dimensie aan de paasstol gegeven, omdat ik een vorm uitgevonden heb, waar niet eens een naam voor bestaat ;-). Samen met Edwin ging ik richting Utrecht, lekker makkelijk, je stapt de trein uit en je staat eigenlijk al in Hoog Catherijne! We werden hartelijk ontvangen en kregen koffie met natuurlijk paasstol, konden we meteen proeven hoe hij zou moeten smaken!

Na  informatiepraatje over la Place en alle natuurlijke ingrediënten etc. was het de beurt aan Rudy en Martijn die ons bij de workshop zouden begeleiden. Allereerst kregen we een rondleiding van Martijn door de keuken en werden ons alle machines uitgelegd en getoond die er stonden. Rudy had inmiddels het deeg in de mixer gedaan en even later werden de ingrediënten erbij gedaan.
Er komt nogal wat kijken aan ingrediënten bij een paasstol, kijk maar eens naar deze tafel!


Er gaat in bloem, gist, sukade, krenten, rozijnen, rumaroma, hazelnoten, vruchtenbroodpoeder, zout en spijs natuurlijk. Het zware werk was al voor ons gedaan, dus wij konden meteen beginnen met kneden. We kregen ieder een stuk deeg van 450 gram en kneden maar!!

Zoals je ziet op de foto, heb ik nog niet veel geleerd van vorig jaar en blijft mijn stol aparte vormen aannemen ;-).Na het kneden was het tijd om het deeg even te laten rusten en in die tijd mochten we paashaasbroodjes maken en haantjespik (niet verzonnen!).
Van de bolletjes deeg moesten we lange slierten maken en deze later omtoveren tot paashaasjes. Zonder overdrijven, ik kreeg zelfs een compliment van de bakker, ging mij dit erg makkelijk af!!


Net echt toch ;-)?
De haasjes weren versierd met krentjes en hazelnoten of wat een ieder wilde en toen was het weer tijd voor de stol. Naast de 450 gram deeg, kreeg een ieder nu 50 gram spijs en hadden we dus bij elkaar een stol van 500 gram. Na het opnieuw kneden, mocht de spijsrol erin gelegd worden en mocht de stol ingesmeerd worden met ei. (Niet doorvertellen, maar dit is Ed zijn stol, ssst).

Hierna kreeg de stol nog een badje van amandel en suiker en mocht hij de oven in!

Terwijl de paashaasjes en de stol lekker aan het bakken waren, was het tijd voor een hapje en een drankje. We werden heerlijk verwend hier in Utrecht, lekkere drankjes met evenzo lekkere toastjes mmm.

De haasjes waren klaar en mochten de oven al uit, die waren goed gelukt!


De stol mocht nog wel eventjes:

Toen was het wachten op de stol die klaar was en nadat alle paashaasjes waren verdeeld en de stollen bij de rechtmatige eigenaren waren beland, kregen we zelfs nog een hele goedgevulde goodiebag mee naar huis, dat wordt smullen!!


Bedankt la Place voor deze superleuke en gezellige workshop. Dank aan Martijn die deze workshop voor de eerste keer deed (merkte je niets van ;-)) en dank aan Rudy die hem hielp!! Mocht je nu niet in de gelegenheid zijn geweest deze workshop bij te wonen, de stollen zijn natuurlijk ook gewoon te koop bij la Place, alsmede heerlijke paaseitjes, paaschocolade en wat al niet meer zij. Probeer volgende keer er gewoon bij te zijn, je weet niet wat je mist!!