zaterdag 7 januari 2017

Van IJmuiden naar Newcastle met DFDS

Vorige maand zijn wij met DFDS meegevaren naar Newcastle vanaf IJmuiden. Nog nooit gedaan, dus dat was best spannend. Een overtochtje Calais-Londen is het langste wat ik ooit gevaren heb met een cruiseschip.

Best spannend ook omdat Edwin al eens zeeziek geworden is op een boot en ik claustrofobie heb en gezien heb dat we een hut hebben zonder raam.

Parkeren in IJmuiden is heel simpel. Je kunt op een bewaakt terrein staan voor ongeveer 10 euro per dag of je zet je auto tegenover de terminal op een braakliggend terrein, onbewaakt en gratis.

Dan ga je inchecken. Dit lijkt een beetje op Schiphol, beest grappig, je krijgt paspoortcontrole en alles en dan ga je het schip op. 

Wij zaten op dek 2. Om je een beeld te geven, het schip heeft 10 dekken. Dek 1 en dek 10 daar slapen geen passagiers. Dek 2 sliepen wij dan en dek 3, 4 en 5 zijn de parkeerdekken voor auto's en bussen. Vanaf dek 6 tot en met 9 zijn de winkeltjes, restaurants en ook slaapplekken.
Dus wij sliepen eigenlijk een beetje op de weggemoffelde hutjes niet echt iets om een blog over te schrijven, maar ik doe het toch ;-).
De hut is oorspronkelijk een vierpersoonshut, met twee stapelbedden. Dat zou ik persoonlijk nooit doen. dat wordt echt wel een beetje benauwd, maar voor twee personen is deze hut prima te doen! Je kunt de bovenste bedden wegklappen en dan lig je ieder aan een kant van de kamer. Daarnaast heb je een aparte badkamer met wastafel en let op wc onder de douche! Als je dus aan het douchen bent, kan de ander niet naar de wc. Ondanks het gemis van de ramen heb ik het geen enkele keer benauwd gehad en zijn deze binnenhutten dus prima te doen voor iemand met claustrofobie!

Je vertrekt rond half zes 's avonds uit IJmuiden.
Op het schip is er van alles te doen, winkelen, eten, filmpje kijken, naar het casino of gewoon ergens aan de bar zitten. Wij kozen ervoor om lekker samen uit eten te gaan bij het Steakhouse en daar hebben we geen spijt van gehad!We hadden beide een steak, broodjes vooraf waren van het huis en werden bijgevuld als ze opgegeten waren en het hoofdgerecht was er nog niet. En beide een toetje, een cheesecake en een Brusselse wafel.

Het vlees is ontzettend mals, bediening is super vriendelijk, alleen de toetjes waren helaas wat aan de droge kant. Hierna samen teruggegaan naar de hut om wat te lezen en nog een glaasje te drinken. Het ideale aan deze trip is, je houdt dezelfde hut op de heen- en terugreis, dus al je bagage kun je lekker laten staan bij aankomst in Newcastle.

's Ochtends hebben wij genoten van het ontbijtbuffet. Voor de prijs die je ervoor moet betalen en wat je ervoor krijgt, zou ik zeggen overslaan. Wij hebben het gedaan, maar de volgende ochtend ook niet meer. Wij waren nog aan het ontbijten en toen werd alles al opgeruimd en weggehaald, terwijl we wel de volle prijs hadden betaald, dat was een beetje jammer. Goede leerschool, volgende keer geen ontbijt! Er valt in Newcastle ook genoeg te halen.

Bij aankomst in Newcastle de volgende ochtend moet je weer door de paspoortcontrole en staat er een bus te wachten om je naar het centrum te brengen. Deze bus doet er ongeveer een half uur over en gaat 's middags weer terug naar de haven. Vergeet dus niet om je paspoort en je keycard mee te nemen van boord! Ook je boardingpass niet vergeten, want die heb je nodig voor de bus.

Je bent ongeveer 17 uur aan het varen om 5 a 6 uurtjes aanwezig te kunnen zijn in Newcastle. Gekkenwerk als je erover nadenkt, maar toch wel heel leuk om een keer te doen, zeker een aanrader in de decembermaand! Geweldige etalages:

En veel oude beelden etc.

Mooie gebouwen:

Voor nog meer mooie plaatjes zie Edwins Facebook.

Ik moet zeggen, de inwoners zijn hier supervriendelijk! We hebben drie keer bij een wegenkaart gestaan om te kijken waar we heen moesten en twee van de drie keer, hoorden we achter ons : "Are you lost?" en wilden ze ons meteen de weg wijzen. We hebben heel veel gezien, in de tijd die je hebt kun je wel veel zien, je moet alleen niet teveel op terrasjes en bij restaurantjes gaan zitten, daar heb je niet veel tijd voor.

Daarna was het alweer tijd om terug te gaan naar de bus. Dat ging ook heel makkelijk, de bus stond gewoon weer waar we afgezet waren en op vertoon van onze boardingpass mochten we mee naar de haven.

Op de terugweg hebben we makkelijk gegeten, even snel een burger. Ook een kunstwerkje op zich en erg lekker!
Daarna lekker naar de bar voor een cocktail en daar bleek live muziek te zijn, dus een cocktail werden er meerdere en zo hebben wij onze avond op de terugweg doorgebracht!

Het lijkt kort dat je in Engeland bent en dat is het ook, maar de hele reis is ook een belevenis. Er valt zoveel te doen op het schip dat je eigenlijk niet in de gaten hebt dat je zo lang aan het varen bent. Ik zou het graag eens overdoen in zo'n mooie kamer met tweepersoonsbed, valt ook veel leuker over te bloggen en mooiere foto's van te maken ;-). In ieder geval is deze reis mij zeker niet tegengevallen en Edwin ook niet, want dankzij de Cinnarizine is hij geen moment ziek geweest.

Zeker voor herhaling vatbaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten