zaterdag 24 mei 2014

Koffieworkshop Siemens

Vandaag geen high coffee, maar een echte koffieworkshop van Siemens gegeven door een echte barista Nick Pruis in het Inspiratiehuis 2020.


We werden ontvangen met een heerlijke cappuccino met muffin en na de ontvangst kregen we slideshow over hoe nu precies de koffieboon koffie wordt ;-). Dit verhaaltje hebben wij vorige keer ook al gehoord, maar nu doordat er toch weer andere vragen uit het publiek komen waren er toch ook weer nieuwe dingen voor ons. Wel interessant om eens te zien wat er nu allemaal gebeurd met zo'n boontje, voordat hij bij jou in je koffiemachine zit!

Na het leerzame en passieve gedeelte, was het tijd om zelf ook actief te worden en gingen we cuppen. Het proeven van verschillende soorten koffie. We kregen allemaal een kopje met gemalen koffie en daar werd heet water opgegooid. Een lepel om het prut af te scheppen en een glas om het prut in te gooien en een glaasje water om de smaak te neutraliseren.


 Dit moesten we even laten staan en toen konden we het bovenste laagje eraf scheppen, het prut en daarna was het een kwestie van slurpen van de lepel en proeven maar.

We begonnen met bonen uit Columbia. Hier zat iets van een zoetzuurtje in, deze boon is eigenlijk het meest geschikt om zo als gewoon bakkie te drinken. Hierna kwamen bonen uit Sulawesi, die vond ik erg lekker ruiken. Deze was door zijn smaak en sterkte heel geschikt voor de cappuccino. Als laatste de Ethiopische boon, voor mijn smaak veel te zwaar, maar het beste voor een overheerlijke espresso. Het is trouwens wel grappig want we kregen eerst een bakkie prut en daarna werd er een espresso gemaakt van dezelfde bonen, hoe anders dat dan weer smaakt. Dus alleen maar door de bereidingswijze te veranderen kun je al een hele andere smaak krijgen!

Hierna gingen we een beetje latte arten, klooien met figuurtjes maken in je melkschuim. Heb ik maar geen foto's van gemaakt want we waren allemaal beginnend talent zeg maar ;-). Ondanks dat Ed er al voor de tweede keer was en wij ook zo'n melkkannetje hebben aangeschaft was er nog niet veel veranderd in zijn talent en ben ik bang dat ik toch nog een derde keer naar een workshop van Nick moeten, misschien een latte art workshop. Hebben we in ieder geval twee uur de tijd om eindelijk eens iets fatsoenlijks tevoorschijn te toveren ;-).

Als laatste kregen we nog een lekker recept van een zomerse koffie. Dubbele espresso, caramelsiroop, melk en ijsklontjes in de blender en voila je hebt een heerlijke cafe frappe caramel ;-).
Time flies when you are having fun en de twee en half uur waren alweer om! Maar niet voordat we allemaal nog een certificaat kregen uitgereikt van Nick en daar moest wel even een foto van gemaakt worden natuurlijk!
Siemens en Nick bedankt dat ik hier weer bij aanwezig mocht zijn, het was weer leerzaam, super gezellig en heel leuk!!

Mocht je nu zelf ook weleens zo'n workshop willen bijwonen kan dat natuurlijk altijd. Je kunt kijken op de website van het Inspiratiehuis van Siemens of via Baristini. Ik zou het zeker doen, het staat in ieder geval garant voor een gezellige middag!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten