dinsdag 6 oktober 2015

Boekarest Roemenië met KPN en TravelChannel

Dankzij KPN en TravelChannel mocht ik vorige week, na 21 jaar, weer eens voet op Roemeense grond zetten!!

Vrijdagochtend vroeg was het tijd om naar Schiphol te vertrekken. De koffers stonden al klaar!

We vlogen met KLM naar Boekarest, reistijd twee en een half uur. Vlucht ging voorspoedig en toen stonden we ineens op Roemeense grond!! Voor mij was dit een geweldig moment, na zo'n lange tijd weer terug te zijn en voor Edwin was het hier de eerste keer. In de hal stonden allerlei mensen met bordjes en daartussen stond ook Stefan, onze chauffeur van Holiday Taxis. Hij kwam ons ophalen in een erg luxe Mercedes en bracht ons naar ons hotel. Onderweg vertelde hij van alles iets wat we tegen kwamen onderweg, zijn Engels was erg goed. We verbleven in het K&K Elisabeta, een vijf sterren hotel in het centrum. Als je het van de buitenkant ziet, denk je moet ik daar slapen, maar als je dan naar binnen gaat, superluxe! Receptionistes zijn supervriendelijk, spreken erg goed Engels en we kregen een kaart van de stad en een boekje met toeristische tips. Onze kamer was lekker ruim, heerlijk koel van de airco en we hadden een waterkoker en koffie en thee op de kamer. Per dag komen ze langs om te vragen of je nog genoeg koffie en thee hebt, wat een service.

Vrijdagmiddag en -avond zijn we Boekarest ingelopen om een indruk te krijgen van de stad en om foto's te maken. Mijn eerste indruk was, wat is het hier veranderd! Het verschil tussen rijk en arm is nu erg goed zichtbaar. In mijn tijd reed iedereen met Trabantjes en een hoge pief met een duurdere auto, maar die zag je niet veel. Nu rijden er erg veel Jaguars, Ferrari's, Mercedessen en dure BMW's tussen alle Dacia's (de Trabantjes van deze tijd). Op vrijdag hebben we ook een pareltje ontdekt, dit moet je echt onthouden voor als je daar bent. We liepen op de Reg. Elisabeta en van al dat lopen hadden we dorst gekregen. We stopten bij zo'n klein avondwinkeltje met een luikje in de muur, waar je je bestelling kon doen, deze wilde onze 50 Roemeense Lei niet aannemen, dus liepen we een deur verder. Hier stond een koelmachine buiten met drankjes, toen keken we naar binnen en zagen we binnen nog een koelmachine staan. We gingen naar binnen en toen bleek het een winkeltje te zijn waar je ijs kon halen, koffie en heel veel gebak. Superluxe gebakjes!!
We hebben twee flesjes Fanta gehaald, twee cappuccino en al dat lekkers kon ik niet weerstaan, dus twee gebakjes gekocht. De mijne heette Boema, heerlijk!!
Toen was het tijd om af te rekenen en we betaalden omgerekend 5,20 euro!!! Hetzelfde, zonder de flesjes drinken, hebben we gedaan bij Cafe van Gogh midden in the Old City, daar betaalden we Nederlandse prijzen voor 2 cappuccino met 1 cheesecake, Edwin had niet eens wat, 9,85 euro!! Dus onthoudt op de Reg. Elisabeth 3-5 Cafetaria Liana!!

Natuurlijk kon een bezoekje aan het Parlementsgebouw niet ontbreken op vrijdag!

Toen was het tijd om te eten, we hadden de tip gekregen in the Old City, dus wij daar naartoe. Straatje na straatje na straatje met alleen maar restaurantjes!!! Hier kun je je eigen wel vermaken als je lekker wilt eten of een avondje uit wilt, er is leven genoeg en keuze te over.

Wij hebben gekozen voor the Old City restaurant. We werden hier min of meer naar binnen getrokken. Dat gebeurt hier heel veel en normaal probeer ik dat soort tenten te vermijden, maar hij lokte ons met mooie plaatsen in de tuin. Eenmaal binnen, bleek de tuin niets anders te zijn, dan een open ruimte tussen een paar gebouwen en daar zat je dan met vijf tafeltjes. We hebben twee biertjes, twee limonade Strawberry fantasie (dat is echt een aanrader, zalig gewoon!!) en 2 Tenderloins met 2 patat besteld. Patat was lekker, Tenderloin had iets roder gemogen en iets malser, maar verder erg lekker en we betaalden 38,20 euro!

De volgende dag moesten we al vroeg ontbijten, want Gravelmaker zou ons op komen halen om in een dag Peles Castle en de wijnleverancier van de voormalig koninklijke familie te bezoeken.
Serban van Travelmaker stond al op ons te wachten in zijn echte Roemeense auto, de Dacia.

De autorit was een echt feest, overal waar we langs kwamen had Serban wel iets te vertellen en je kijkt natuurlijk je ogen uit. De vele verkoopkraampjes langs de wegen, de paard en wagen naast de Ferrari op dezelfde weg, de rit alleen was al een superervaring.
Eenmaal bij het Peles Castle keken we onze ogen uit. We moesten wel even in de rij staan voor een kaartje, het is erg druk en toeristisch. Uiteindelijk mochten we met een groep mee naar binnen en kregen we een Engelssprekende gids. Het kasteel was erg vooruitstrevend in zijn tijd, lopend warm en koud water, wc, stofzuigersysteem etc. En van binnen schitterend!! Voor een extra kaartje van 7,25 euro mag je binnen fotograferen!Zoals je kunt zien aan de foto's is Peles Castle echt wel een bezoeken waard! Je kunt ook de extended tour nemen, dan kom je ook in de slaapvertrekken etc.

Hierna vertrokken we richting Rhein Azuga Cellars, dit is de leverancier van de Spumante wijnen van de voormalig koninklijke familie. Hier kregen we tijdens de wijnproeverij ook traditionele Roemeense gerechten voorgezet zoals Mamaliga (polenta) en Sarmale (koolrolletjes) en toe geen idee, maar zoals al het gebak hier in Roemenië, was het overheerlijk!! Hierna kregen we een tour door de wijnkelders en werd ons uitgelegd hoe de wijn hier wordt gemaakt.


 De terugreis was weer een feestje, Serban wist ons over elk stadje en dorpje waar we doorheen kwamen wel iets te vertellen en we keken onze ogen weer uit.

's Avonds zijn we Boekarest nog even ingetrokken en belandden we op de FoodHood. Mocht je ooit naar Boekarest gaan, ze zijn er nu nog tot 1-11, maar ik hoop dat ze er volgend jaar gewoon weer zijn. De FoodHood is een heel gezellig pleintje met terrasjes, een stuk strand met strandstoelen, een terras met omgebouwde olievaten en je kunt hier heel lekker en voor heel weinig pizza, hamburgers of pannenkoeken eten. Drinken kun je hier ook, ze hebben een hele grote bar, ze hebben cocktails, limonade en koffietentje. Wij gingen voor de grote pizza, ieder een en beide een glas wijn. Dit kostte ons 14,05 euro!!
 Ziet er goed uit toch? En was ontzettend lekker!!

Na ons champagneontbijt op zondag in ons hotel zijn we nog even Boekarest ingegaan en hebben nog wat foto's geschoten.


 Boekarest is een prachtige stad, die je zeker eens moet bezoeken, vooral als je van lekker eten en drinken houdt en niet teveel wilt betalen!! En Roemenie is gewoon een prachtig land, dat zeker meer toeristen verdient. Tuurlijk is er armoede, maar er is ook zoveel schoonheid in het land te vinden en de mensen zijn ontzettend vriendelijk! Ik was er 21 jaar geleden voor het laatst geweest, maar mijn liefde voor Roemenie is weer helemaal opgebloeid en ik kan met zekerheid zeggen dat ik deze keer echt geen 21 jaar meer ga wachten voordat ik er nog eens heen ga!!

Boekarest de stad die zeker niet als eerste in je hoofd zal schieten als je denkt aan een citytrip, maar die zeker de moeite van het overwegen waard is!! Boekarest a very nice surprise!!


P.S.: Meer foto's zijn te vinden op Edwins Facebook.